Letar du efter en ny bostad?


Så här går processen till för att köpa en bostad

Steg 1 – Säkra finansiering och lånelöfte

När du har bestämt dig för att leta efter ett nytt hem, är det klokt att börja med att kontakta en bank för att få hjälp med finansieringen.

Ta gärna tid att jämföra olika banker och deras erbjudanden för att hitta de bästa villkoren. Vi rekommenderar att du överväger Nordea, SEB, Danske Bank och SBAB. Bankerna föredrar oftast att du fyller i en låneansökan online, vilket snabbar upp processen. Tänk på att det kan ta en eller två veckor innan du får svar från banken, så se till att vara ute i god tid.

På varje banks webbplats finns användbara verktyg för att beräkna dina kommande boendekostnader. När du köper fastigheter är det också viktigt att komma ihåg kostnaderna för pantbrev och lagfart, som kan bli betydande.

Steg 2 – Sök efter en lämplig bostad

När din finansiering är ordnad är det dags att börja leta efter bostäder som uppfyller dina önskemål.

Den främsta marknadsplatsen för bostäder är Hemnet, där du även kan ställa in bevakning för specifika bostäder som intresserar dig. Andra aktörer som vi även annonserar på är Booli och Bonniers kanaler. Vi lägger även ut era bostäder på Facebook samt Instagram för att nå ytterligare spekulanter som kanske inte söker i just ditt område.

Papperstidningar används främst för att marknadsföra mäklartjänster och är ingen kanal vi rekommenderar säljare att annonsera sina objekt på.


Steg 3 – Kontakta mäklaren för de intressanta objekten

När du hittar en bostad eller tomt som intresserar dig, rekommenderar vi att du kontaktar den ansvariga fastighetsmäklaren för att anmäla ditt intresse.

Detta är viktigt eftersom det händer att objekt säljs innan visning. Visningar är vanligtvis öppna om inte säljaren har andra önskemål.

Informera mäklaren om att du är intresserad av förhandsvisning om det erbjuds.

Steg 4 – Delta i visningar

Visningar brukar pågå i cirka 30-45 minuter, och det är en bra möjlighet att prata med fastighetsmäklaren och ställa frågor om objektet.

Efter visningen kommer fastighetsmäklaren att kontakta de intresserade köparna. Om du planerar att lägga ett bud på en fastighet eller bostadsrätt, se till att fråga fastighetsmäklaren om budgivningsprocessen så att du har klara förutsättningar att agera.

Det finns ingen lag som reglerar hur budgivning ska gå till.


Steg 5 – Köp av fastighet, tomt, bostadsrätt

Köp av fastighet/tomt:
När du köper en fastighet har du en omfattande undersökningsplikt enligt Jordabalken. Det är ditt ansvar att noggrant undersöka fastigheten för att undvika oväntade kostnader.

Som utgångspunkt rekommenderar vi alla säljare att föra en förbesiktning av sin fastighet för att få en grundlig genomgång av fastighetens skick som spekulanter kan ta del av. Ibland vill inte säljare publicera besiktningsprotokollet men då är det bara att mejla mäklaren så mejlas detta ut.

Lagstadgade kostnader som lagfart och pantbrev tillkommer.

Köp av tomt:
Vid köp av en tomt bör du vara medveten om andra kostnader som elanslutning, vatten/avlopp och gatubyggnad.
Ett lånelöfte för en befintlig fastighet gäller inte för en obebyggd tomt.

Köp av bostadsrätt:
Det är viktigt att noggrant granska bostadsrättsföreningens ekonomi, eventuella renoveringsbehov och skicket på bostadsrätten.

Ta en närmare titt på föreningens årsredovisningar, skuldsituation och eventuell framtida planerade renoveringar eller stora utgifter.
Detta hjälper dig att fatta välgrundade beslut och undvika oönskade överraskningar i framtiden.


Självklart kan processen se olika ut baserat på olika situationer, kontakta oss för att få hjälp med din specifika situation.